Blog

Träna kampsport utomhus

Innovativ och tidsenlig boxningsträning

En klubblokal för kampsport är inte alltid så inbjudande. Ofta är det källare som gäller och det är inte säkert att man investerat tillräckligt i ventilation. Det innebär inte bara att man inte syresätter sina lungor med den renaste luften utan också att risken att dra på sig luftburna sjukdomar ökar för varje timme man man befinner sig i träningslokalen. Här i Skandinavien behöver vi dessutom det tillskott av D-vitamin som vi får tack vare solljuset när vi tränar under bar himmel. Det går vi miste om nere i klubblokalen. Men vad är det som säger att du måste träna kampsport inomhus? I den här texten kommer vi att gå igenom hur man kan tänka när det gäller utomhusträning för kampsportare.

Innovativ och tidsenlig boxningsträning

Inom vissa kampsporter är det mer vanligt än andra att träna utomhus. Inom kung fu stilar som Wushu har man den traditionen. FM Bootcamp är en ny typ av gruppträning med kampspoportsinslag som i regel utövas utomhus. Tai Chi, som kanske är en kampkonst snarare än en kampsport, utövas också ofta i parker och på andra gräsytor. Generellt kan man säga att kampsporter som inte kräver någon utrustning är lätta att öva utomhus och dessutom finns det moment inom alla sporter där det passar utmärkt att vara ute i friska luften. Konditionsträning är en viktig del av de flesta kampsporter och det är i regel trevligare att träna upp konditionen utomhus, i till exempel löparspåret, än att svettas i sin lokal. Om självförsvar är en viktig del av din kampsport kan utomhusmiljöer ibland ge en mer realistisk känsla än när du tränar inomhus. Utomhusträning kan också vara ett bra sätt att visa upp sin kampsport och kanske locka nya intresserade till klubben. Tänka på att vaccination tbe kan vara en idé om du börjar springa mycket ute i skog och mark.

Ibland passar det inte med utomhusträning

Kör utomhus istället!

Det är inte alltid det passar, eller ens är möjligt, att flytta ut träningen. intresset för kampsport ökar mer och mer och det innebär att många klubbar fått resurser att investera i väldigt tilltalande lokaler med bra luftmiljö. Det finns också träningsmoment som är svåra att få till utomhus. Ofta är utrymmet där man tävlar och tränar en del av kampsporten och något som måste finnas där för att man ska kunna utöva sin idrott så som det är tänkt. Att hålla reda på precis var boxningsringen eller oktagonen som används inom MMA är i relation till en själv och motståndaren är en grundläggande del av dessa kampsporter. Det är knappast något man flyttar ut utomhus. Att golvet är mjukt eller belagt med mattor är också viktigt i många kampsporter och det kan vara bökigt att ta med sig mattorna när man tränar ute. Även om det kanske inte är riktigt så besvärligt som du föreställer dig. I många kampsportslokaler finns även annan fast utrustning som mitsar och sandsäckar. Det krävs en del arbete och planering för att man ska kunna ta med sig sådant ut.

agile