Blog

MMA – mixed martial arts

MMA anses vara en av de snabbast växande sporterna just nu och det är uppenbart att den kombination av slags, sparkar, grepp och nedtagningar det handlar om attraherar både publik och utövare. Sverige är av tradition en stark nation när det gäller kampsport och vi har flera utövare på toppnivå. Alexander Gustavsson, som började sin bana som boxare, ät titelutmanare i viktklassen lätt tungvikt och i skrivande stund har hans träningskompis, brottaren Ilir Latifi, tagit sig in på femte plats i ranking i samma viktklass efter en imponerande seger. De båda kommer dock inte att gå med på att möta varandra eftersom de är vänner. Alexander är nästan 2 meter lång och är inte särskilt muskulös, Ilir är 177 cm vilket är väldigt lite för viktklassen men han är å andra sidan otroligt muskulös. Bara genom att titta på dem kan man alltså konstatera att det finns plats för olika strategier och kroppstyper inom denna mångfacetterade sport.

MMA och säkerhet

Man kan vinna i MMA genom att få fler poäng än sin motståndare och det behöver inte innebära att man skadar någon. Ofta får dock en av de tävlande till ett så kallat avslut. Det kan vara en spark eller slag eller en kombination som nockar motståndaren eller ett grepp som har en lika dramatisk effekt. Om du vill veta mer rekommenderar vi en video där den svenska fightern Simon Sköld visar tre vanliga grepp inom MMA. Många grepp är strypningar och lås som antingen syftar till att motståndaren ska få ont och tvingas ge upp eller stänga av syretillförseln så att motståndaren antingen ger upp eller svimmar. I det senare fallet skulle den som drabbas av strypningen dö inom ett par minuter om matcherna inte avbröts. Genom domarinsatser kan dock matcherna hållas förvånansvärt säkra och det är mer vanligt med allvarliga skador i många andra sporter. Det finns även vissa regler enligt vilka de allra farligaste teknikerna är förbjudna. Det faktum att det finns flera viktklasser bidrar också till säkrare matcher.

Hur tränar man för MMA?

De flesta som är skickliga inom MMA har tidigare sysslat med andra kampsporter som brottning, boxning, sambo eller karate. Det är vanligt att sparra tillsammans med de bästa inom dessa tekniker om man själv är på hög nivå. Boxning eller brottning i MMA-sammanhang är dock inte samma sak som när sporterna utövas var för sig. Inom MMA kan man till exempel inte hålla lika hög guard som inom boxning eftersom du måste vara beredd på att försvara dig mot nedtagningar och låga sparkar. på https://www.mowido.se/ kan du hitta bostad utomlands om du vill ta dig till en ort där det finns bra sparringpartners som kan hjälpa dig med just det du vill bli bättre på. Många fighters åker till Brasilien för att vässa sin jiu jitzu, en kampsport som visat sig väldigt effektiv inom MMA. I USA finns de flesta av de bästa träningsanläggningarna för den som på en och samma plats vill träna allt som är viktigt inom MMA. Men vårt svenska gym Allstars står sig också bra internationellt.

agile