Blog

Sambo – den sovjetiska kampsporten

Efter den ryska revolutionen 1917 fick Röda Armén i uppgift att utveckla sin närstridsträning. Resultatet blev sambo, en eklektisk kampsport som hämtade influenser från såväl japansk judo, som turkiska och asiatiska brottningsstilar. Samboutövare bär brottarskor, korta shorts och en jacka, kallad kurtka, som påminner om en judoöverdel. Sambo, som är en rysk akronym för “självförsvar utan vapen”, utnämndes som Sovjetunionens officiella kampsport 1938. Sporten började spridas över världen redan under den sovjetiska eran, men efter Sovjetunionens fall och framväxten av modern MMA (Mixed Martial Arts) fick sambo något av en renässans. Många var intresserade av sporten som förenade så många av de grundläggande elementen inom MMA. Sambo idag är en civil sport, och kan utövas av vem som helst, men en särskild militär variant tränas även av Rysslands väpnade trupper.

Sambons olika tävlingsformer

Sambon delas upp i olika tävlingsformer, med skilda regelsystem. Sportsambo är en del av grapplinggenren, precis som brasiliansk jiu-jitsu och judo, där tyngdpunkten ligger på kast, lås och kontroll. Många samboutövare är även kända för sina benlås, där fot- eller knäleder attackeras. På träning och tävling bär utövare sina distinkta röda eller blåa dräkter, som motståndaren får greppa och använda i sina kast och attacker. Combat sambo påminner om sportsambo, men utöver kast och lås, tillåts även utövarna slå, sparka och knäa varandra. Tävlanden i combat sambo bär tunna handskar, likt MMA-utövare, samt hjälm och benskydd. Sambo är en amatörsport, så tävlingarna involverar inga stora summor pengar. Men, de årliga världsmästerskapen lockar utövare från hela världen. Sporten är fortfarande störst i, och domineras av, Ryssland och andra östeuropeiska länder. I takt med att sambons popularitet sprids i väst, är det inte omöjligt att den ryska dominansen kan utmanas i framtiden!

Fedor Emelianenko – Legendarisk samboutövare

Historiens mest kända samboutövare är utan tvekan Fedor Emelianenko. Fedor gjorde sig känd inom MMA, Mixed Martial Arts, där han gick obesegrad under en 10 års-period i början av 2000-talet. Han tävlade främst för den japanska organisationen Pride Fighting Championships, som var den mest framstående MMA-organisationen innan den blev uppköpt av UFC 2007. Fedors popularitet byggde på hans spektakulära sätt att slåss, samt hans tysta och nedtonade personlighet. Han framstod alltid som otroligt lugn och kontrollerad innan och under sina matcher. Under större delen av sin MMA-karriär tävlade Fedor även i combat sambo. Han uppmärksammades även för sin vänskap med filmstjärnan Jean-Claude Van Damme och den ryska presidenten Vladimir Putin. Precis som Putin, hade Fedor ett stort intresse för friluftsliv. Han syntes ofta ute i naturen, avslappnad i friluftsbyxor och -jacka. Det, tillsammans med regelbundna bastubesök, var hans sätt att slappna av efter träningar.

agile