Blog

Mixed martial arts

Mixed Martial Arts (MMA) är en kampsport som kombinerar element från flera olika sporter. MMA-utövare tar de bästa och mest effektiva teknikerna från sporter som brottning, boxning, thaiboxning, judo och brasiliansk jiu-jitsu, och kombinerar dessa till en helhet. Detta skapar utövare som kan försvara sig både med sparkar och slag, kast och grepp, på marken eller stående – helt enkelt en komplett kampsportare. Tävlingar kan arrangeras på flera olika nivåer, från nybörjare till professionella, och av en mängd olika organisationer. Den mest kända och prestigefulla organisationen är UFC – Ultimate Fighting Championship. Det var i UFC som MMA fick sitta stora internationella genombrott, när Royce Gracie vann den första UFC-galan 1993. Sedan dess har både MMA och UFC utvecklats och förändrats. Sporten har vuxit enormt och är idag etablerad över stora delar av världen!

MMA – den ultimata kampsporten

I MMA-matcher kan fighter utspela sig både stående och på marken. Reglerna kan skilja sig åt mellan olika organisationer, men i UFC är det tillåtet att slå och armbåga sin motståndare på marken. Det är inte tillåtet att knäa eller sparka någon i huvudet, om motståndaren befinner sig på marken, däremot får dessa tekniker riktas mot kroppen. Detta kan se obehagligt ut för den som är ovan, men MMA-utövare tränar specifikt på att försvara sig på marken. Om en part inte längre vill fortsätta kan han eller hon också när som helst ge upp. Utöver sparkar och slag kan en MMA-utövare även använda ledlås eller strypningar för att tvinga sin motståndare att ge upp. Om en av de tävlande vill ge upp klappar han med handen på sin motståndare eller marken. För de som är nyfikna på hur MMA-tekniker ser ut, kan de följa denna länk, där MMA-fightern Simon Sköld visar vanliga grepp inom MMA.

En stark gemenskap!

MMA är en individuell sport, men om du pratar med utövare kommer de att betona hur viktiga deras träningskamrater är. Du kan aldrig bemästra Mixed Martial Arts genom att bara träna själv. Ett bibelordspråk säger att “järn skärps med järn” – detsamma gäller inom MMA. Om du tränar med duktiga träningskamrater kommer du själv att utvecklas och bli bättre. Men genom den intensiva träningen, boxningen och brottningen, bildas också en stark gemenskap. När utövarnas svettas och blöder tillsammans, svetsas de även samman. Många får vänner för livet bland sina träningskamrater! Det kan också vara viktigt att hitta sätta att varva ner på, efter hårda träningspass. Det kan vara att spela tv-spel, gå ut tillsammans och spela biljard Stockholm med laget, eller att bara ta det lugnt på en uteservering. Oavsett vilket, är den sociala gemenskapen en viktig del av Mixed Martial Arts.

agile