Blog

Olika stilar inom Kampsporten

Vad är en kampsport

Kampsport är ett samlingsnamn för en idrott eller sport som innehåller en förberedelse för närstrid. Det finns många kampsporter idag som förr var för att överleva i vissa situationer men som idag även är en tävlingsform.

Naturligtvis finns det regler som måste följas och det är krav på skyddsutrustning. Fast de som utövar sporten har skyddsutrustning så kan olyckor förekomma. Så trots att man har skydd av något slag kan det gå fel ändå, därför måste man följa reglerna för att minska dessa risker.

I den individuella kampsporten får man lära sig olika tekniker som sedan kan användas i närstrid eller i någon tävling. För att kunna hålla på med kampsport är konditionen mycket viktig. Man måste vara mentalt förberedd i tävlingarna och man måste vara uthållig. Många som håller på med kampsport mediterar också.

Det finns flera olika kampsporter att utöva. Man får testa sig fram och se vad som passar bäst. Ett råd är att läsa igenom så mycket man kan om den sport man tänker utöva. Vilken utrustning man behöver och vad den kostar. Vart man kan få tag på den och vad det kostar att utöva sporten, var det finns lokaler och sådant. Ett råd till är att ta reda på hur man kan ta sig till träningslokalen och vad det kostar.

Kost och träning

När man tränar hårt så kan det vara bra att ta reda på vilken kost som är bäst att äta. Man förbränner en del och man måste på något sätt få i sig det man behöver för att kroppen ska återställas. Vitaminer av olika slag kan vara bra. Ett läkarbesök en gång om året minst för att se om kroppen har allt det den behöver rekommenderas. Allt för att vara på den säkra sidan.

Doping

När man läser nyheter om de som sportar så kan man ibland läsa att de har dopat sig Vad innebär det? Jo den som sportar kan ta tabletter eller sprutor för att antingen få bättre muskler eller bättre uthållighet. Allt för att kunna prestera bättre eller bara få snyggare muskler. Doping är dock olagligt och det ger även bieffekter för den som dopar sig. Vissa får grövre hårväxt. Det finns läkemedel som kan påverka det centrala nervsystemet vilken kan medföra högt blodtryck. Att ha högt blodtryck en längre tid är inte bra och det i sin tur kan ge följdsjukdomar.

Att dopa sig ger olika biverkningar på kvinnor och män. Männen kan få acne på kroppen, speciellt på rygg, skuldror och bröst. Humöret kan ändras. Depression kan bli en följd av att använda dopningspreparat. Med depressionen kommer humörsvängningar bland annat.

För kvinnor så kan de få mörkare röst och mer behåring på kroppen. Mensen kan bli oregelbunden och klitoris kan bli förstorad.

agile