Blog

Att utöva Karate

 

Karate är en kampsport som kom till Japan under de fösta årtiondena på 1900-talet. Fast karate har funnits en längre tid så är det för st nu som karate får ingå i det olympiska programmet till olympiska sommarspelen. Själva ordet karate betyder Tom hand. Det säger en hel del om sporten, för i karate så utövar man sporten med tomma händer.

Det finns olika grundstilar inom karaten och samtliga har sina tekniker och principer. Karate har sin grundteknik som sedan kombineras med olika karatestilar.

Naha-te, Shuri-te och Tomari-te

I Naha-te så gör man korta kraftiga rörelser. Själva kampen görs på mycket nära håll.

I Shuri-te så tränar man med naturliga, raka och låga ställningar.

I Tomari-te är en blandning av både Naha-te och Shuri-te-.

Grundtekniker och träningsmoment

I karate så är det ställningar, slag och sparkar som gäller. Man måste ha god kondition och bra balans. Man kan även greppa och låsa den andra personen, men man kan även kasta honom eller henne. Vapen kan förekomma i vissa stilar. I dagens träning inom karate så används alla ovannämnda stilar.

I nästan alla karatestilar så finns det olika grader, vilket är ett tecken på den färdighet man har inom sporten. För att veta vilken grad en tävlande till exempel har så ser man det på färgen på deras bälte. Det finns åtta bälten med olika färger. Det är vitt, gult, orange, grönt, blått, brunt och svart, där vitt är för nybörjare och där svart är det bästa.

Lite fakta om Karate

 

  • När man ska upp till match så ska de båda tävlande buga inför varandra och till domaren. Respekt är oerhört viktig i denna sport. Man ska respektera sin motståndare.
  • Man kan inte ha vilka kläder som helst utan man har speciella kläder på sig. Oftast en vit uniform och runt midjan har man det bälte vars färg som man är berättigad till. Dock så har vissa föreningar börjat att experimenterat lite och börjat använda sig av andra färger på sina uniformer som till exempel vitblå och rödsvart.
  • Det tar mellan tre till sju år för att gå från vitt bälte till ett svart. För vissa kan det ta mycket längre tid än sju år.
  • Karate ska vara bra för ens sinne. Det förbättrar koncentrationen och det gör att man mår bättre i sin själ.
agile