Blog

Thaiboxning med fullkontakt

 

Thaiboxning är en sport där man utövar så kallad fullkontakt. Det vill säga att man använder sig av sparkar, slag, knän och kast. Då man använder sig av full kontakt så är alltså knockdowns och knockouts.

Vilka regler som gäller

Man går upp två stycken i en ring och man har handskar på sig, samt så har man även suspensoar och tandskydd. Man går fem ronder där varje rond är tre minuter lång. Det kan tyckas vara en kort tid men det händer mycket under dessa tre minuter. Matchen går ut på att sparka, slå och kasta sin motståndare och har man tur så får man en knockdown på sin motståndare. Då vinner man matchen direkt annars är det poäng som gäller.

Det finns olika viktklasser

Viktklasserna är indelade i 12 klasser.

Den lägsta klassen är flugvikt. Där måste du väga mellan 48-51 kilo för att hamna. Nästa är Bantamvikt. För att ingå i den klassen måste du väga mellan 51-54 kilo. Lätt weltervikt kommer här näst och här är det en vikt mellan 63,5 och 67 kilo. Därefter har vi lätt mellanvikt 67-71 kilo och därefter har vi Lätt tungvikt. Här kan man pendla mellan 6 kilo, för här kan man få väga mellan 75-81 kilo.

Cruiser kommer härnäst med 81-86 kilo och sedan kommer Tungvikt på 86-91 kilo. Till sist har vi Super tungvikt och vikten där är +91 kilo

Allmänna råd

Thaiboxning finns på lite olika ställen över vårt land. ta reda på vart och vad som krävs för att träna i den specifika lokalen. Vad det kostar och vad som ingår. Behöver man utrustningen själv? Finns det individuella tränare på plats?

agile