Blog

Vilken kampsport passar dig?

Förr var kampsport något som ett fåtal personer var aktiva inom, och det var inte särskilt vanligt att man hörde talas om en bekant som tränade det. Många såg kampsporter enbart som ett sätt att få ut aggressioner eller att få “slåss” på lagligt vis. Idag vet man att så inte är fallet och att det finns flera fredliga kampsporter som nästan lämpar sig för alla. Numera är det vanligt att man känner någon som sysslar med kampsport och kanske till och med tävlar inom det. Idag finns kampsporten tillgänglig för den breda massan då utbudet av kurser och träningsgrupper är stort på flera orter i Sverige. Även på mindre orter går det att hitta en eller två olika kampsporter att välja mellan. Även om du tränar kampsport och utvecklas mycket individuellt, så kan det vara kul att varva med adrenalinfyllda aktiviteter såsom gokart i en hastighet på 72km/h med vännerna.

Så vilken kampsport ska man välja?

Det finns många kampsporter att välja mellan och som nybörjare kan det vara svårt att veta vilken som passar bäst. Det är givetvis individuellt och då alla är olika finns det inte något rätt eller fel när man står i valet och kvalet. Gemensamt för de flesta kampsporter är att både kropp och knopp tränas och utvecklas. Ibland krävs det att man provar på lite olika idrotter innan man känner att man hittat rätt. Men troligen så känner du dig själv och vet vilka situationer du känner dig bekväm i och vilka som kanske känns direkt obehagliga. Nedan följer en liten introduktion av några kampsporter, som förhoppningsvis kan göra ditt val lite enklare.

[b]* Boxning.[/b] Denna idrott kräver ingen större introduktion då den varit populär under en längre tid och de flesta är insatta i de grundläggande principerna. Det är en slagsport där två personer möter varandra. Du kan dock även träna boxning med hjälp av en boxningspåse om du inte själv vill utsätta dig för de skador som sporten kan resultera i.

[b]* Aikido.[/b] Aikido är en japansk kampsport som sägs vara en väldigt fredlig kampsport. Namnet betyder ungefär “vägen till harmoni”. Aikido beskrivs som en kampsport för alla åldrar, där du tränar upp smidighet, balans och koncentration.

[b]* Karate.[/b] I Sverige är karate en känd kampsport, där du tränar upp reaktionsförmåga, mentalt fokus och får kroppskontroll samtidigt som du lär dig självförsvar.

[b]* Fäktning.[/b] Den här kampsporten skiljer en del från ovan nämnda, då man använder sig av ett svärd. De flesta börjar fäktas tioårsåldern men man kan givetvis även börja senare i livet då det finns nybörjarkurser att tillgå.

Utbudet skiljer sig givetvis beroende på din bostadsort, så det kan vara bra att börja med att kolla upp vilka alternativ som finns i din omnejd. Sedan kan du sätta dig in i de olika alternativen ytterligare för att hitta din framtida kampsport.

agile