Blog

Sumobrottning en japansk sport

 

Sumobrottning är en japansk sport där det är lite av de tyngre som tävlar eller utövar. Här står man upprätt och försöker vinna över sin motståndare. Det hela går ut på att få ut motståndaren ur ringen eller få den att vidröra marken utanför med vilken kroppsdel som helst förutom fotsulorna. I de flesta kampsporter så har man en viktklass men det har man inte i sumobrottning för även den som inte är så stor och tung kan få ut den som är tyngre och större.

Brottarna är endast iklädda i ett traditionell sidenbälte som är ett 9 meter långt och 80 centimeter brett sidenskynke. Det lindas flera varv runt brottarens bål. Alla brottare har även en traditionell frisyr. De har en hårknut som är uppkammad på huvudet. När brottarens karriär avslutas så klipps denna knut av under ceremoniella former. De tävlande möter varandra i en ring som är 5 meter på varje håll.

En sumobrottare är rätt så stor. De äter en hel del med kolhydrater men stora krav ställs på teknik, smidighet, rörlighet och psyke. Det är inte bara storleken som gäller med andra ord. Övning ger färdighet, så även i sumobrottning.

agile